Vintersykling. Inne eller ute? Eller begge deler?

Kalenderen viser januar og 2020 er godt i gang. Go’ sykkelen er for lengst plassert på rullen og i boden står en CX. Ment for vintersykling. Ute er det kaldt og hele klesskapet må på kropp for å ha en liten lunk i kroppen. Da frister det heller mye mer å sette seg på rullen, inne i behagelig romtemperatur. Det blir flest kilometer inne på rulle. Zwift er aktivert fra sent oktober til et stykke ut i april. Men innimellom må man ut en tur. Rulle er vel og bra, men kan bli litt kjedelig i lengden. Så for min del og min egen motivasjon, prøver jeg å få til en tur ute en gang i måneden. Minst. Og da dukker det evige spørsmålet opp; hva skal man ta på seg av klær? For mye og det blir for varmt (ja, det går faktisk an), for lite og sykkelturen blir alt annet en lystbetont. For det er jo det i bunn og grunn man skal ha på sykkelen. Sykkelglede. Min erfaring med bekledning og sykling i lavere temperaturer er at det er nettopp det, erfaring, som gjelder. Selv har jeg hatt nok av turer der kroppen har kokt over og turer der jeg ikke har gjort annet enn å skjelve av kulde og angre bittert på den ekstra jakken jeg ikke tok på meg. Temperaturen er selvfølgelig en viktig faktor når det kommer til valg av klær, men det er også andre ting som spiller inn. Hvordan har du tenkt å gjennomføre turen? Rolig langtur? Kjapp liten runde med fullt fres fra start? Er det mye bakker? Lange tunge oppover baker gjør deg varm. Lange nedoverbakker gjør deg kald. Planlegging er viktig, kanskje enda viktigere enn i digg sommervær.

Som nevnt tidligere er det erfaring som gjelder. Erfaring med forskjellig bekledning på forskjellige turer i forskjellig vær. Etterhvert som årene har gått og turene har blitt flere har jeg kjent på hva som passer for meg. Spør du meg om «hva skal jeg ha på meg?», kan jeg godt svare «ta på deg en fleece og vindvest.». Problemet da blir at det passer for meg under de gitte forholdene til den type tur vi skal på. Passer det like bra for deg? Kanskje, kanskje ikke. Men et sted å begynne er det vel? Learning by doing er det noe som heter. Vi har alle vært der, kald og skjelven eller kokt som en hummer. Uansett er det ikke feil å spørre om råd, er ikke det jeg mener. Men ha i bakhodet at fasiten ligger hos deg selv og din erfaring. Jeg kan gi råd basert på min erfaring, så må du tilpasse etter din erfaring.

Personlig har jeg funnet ut at på denne tiden av året, i Bergen, er løsningen med løse ermer i ull, undertrøye (varierer mellom sommer og høsttrøye etter temperatur) fleecejakke og vindvest utenpå. Nedentil går jeg for løse ben i ull med 3/4 fleecebib. Om temperaturen er litt for blå flesker jeg til med litt varmekrem. På føttene først et par tynne ullsokker og så et par sokker i en ullmiks. Skoene jeg bruker om vinteren er et halvt nummer større en normalt for å passe til den sokkemixen. En annen ting jeg har gjort er å ta tape over luftehullene under skoene. Funker egentlig ganske greit. Og jeg bruker tåtrekk av neopren. Blir det veldig kaldt går jeg heller for en ulltrøye som undertrøye og jeg kan driste meg til å ta på meg Gore-tex skoene som er fôret. På hodet har jeg som regel et pannebånd og jeg bruker alltid buff. Enten «vanlig» eller i ull på de kaldeste dagene. Hansker, for fingrene fryser de også, det bruker jeg selvfølgelig lange hansker, gjerne med et tynt par i ull under. Blir det altfor kaldt tar jeg på meg de tykke deilige hummerhanskene. Men da må det være kaldt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *