Innesykling på rulle

Innesykling er i vinden som aldri før. Til glede for de fleste, men også til irritasjon for noen. Jeg har, spesielt i løpet av det siste året, merket en økt forekomst av spørsmål fra venner og bekjente angående sykling på rulle. Både spørsmål om hjelp/tips fra sykkelvenner, men også spørsmål fra venner og bekjente som lurer på hva i alle dager jeg driver på med. I den forbindelse vil jeg ta dere med på en aldri så liten reise i min innesyklingshistorie. 

Mitt første møte med innesykling var i 18-årsalderen da vi måtte på spinning som en del av vintertreningen med fotballaget. Så kan kvaliteten på den treningen diskuteres ved en annen anledning. Spol frem et par år og jeg befinner meg nå i starten av tyve-årene. Som sønn av en gammel syklist har vel sykkelinteressen egentlig alltid vært der et sted, men det var nå den begynte å blusse virkelig opp. Jeg gikk regelmessig på SATS og spinning ble en del av treningshverdagen. Utesyklingen gikk også mer og mer over fra A til B, til å komme seg raskt opp lange bakker og lange turer. 

Hopp frem et par år til og denne gutten sitter nå på en spinningsykkel i morfars kalde garasje. Med spinningprogram jeg fikk av min far, som på den tiden fungerte som spinninginstruktør for sine kollegaer i Nordsjøen. Så der satt jeg, tråkket fort, tråkket sakte, reiste meg opp og satte meg ned. Alt etter hva de detaljerte programmene til fattern sa. Selvfølgelig til passende musikk på brente cd`er. På denne tiden gikk jeg også til innkjøp av min første landeveissykkel. Den ble ikke mye brukt. Kun søndag morgen om solen skinte. Men noe var på gang.

Den første landeveissykkelen blir byttet ut med en lettere og bedre utstyrt sykkel. Mitt første sykkelritt, Bergen-Voss, blir fullført. Min første rulle entrer også livet mitt. Fikk den av fattern. En gammel Tacx med mekanisk motstand. En motstand som sto fast på 10. All syklingen på den rullen ble gjennomført i samme kalde garasjen til morfar. Denne gangen med videoer fra The Sufferfest. Jeg var såpass fan av The Sufferfest at jeg en dag tok sats, fullførte 10 videoer på rad og ble Knight of Sufferlandria.

Høsten 2016, var det vel, ble et vendepunkt for meg når det kommer til innesykling. Min gode sykkelkamerat Endre introduserte meg for Zwift. Jeg var solgt og måtte selvfølgelig ha meg en såkalt smart-rulle. En smart-rulle jobber sammen med et dataprogram, i mitt tilfelle Zwift, og legger på motstand på rullen basert på bakkene i dataprogrammet. Kanskje ikke beste måten og forklare det på men… XXL hadde salg på en Tacx rulle og jeg slo til. Inntoget av Zwift forandret i alle fall treningshverdagen min hva gjelder sykling. Jeg var hekta på Zwift. Dette var også en tid der vi, jeg og Endre, hadde fått opp øynene for de fem store klassikerne på kontinentet. Amatørversjonen der altså. Zwift ble helt nødvendig gjennom vinteren da fire av disse går tidlig på våren. Det var en rulle som fungerte perfekt som innstegsmodell i smart-rulle verden. Selvom det ikke var den mest fancy rullen og motstanden stoppet på tilsvarende 6% stigning, var den mer enn god nok for meg. Den tacx rullen ble min trofaste vintertreningspartner i tre år.

Som med mye annet innen sykling handler det ofte om oppgraderinger. Jeg følte at vi, rullen min og jeg, var kommet på et nivå der rullen ikke lenger kunne gi meg det jeg trengte. Tilfeldigvis hadde Bikeshop samtidig salg på Cycleops sin topp-rulle. Jeg klarte å overbevise samboeren om det var helt nødvendig for meg å investere i denne rullen. hun bet på og to dager senere sto den der på trappen. En fancy direct-drive rulle med motstand tilsvarende 20% stigning. Og det har jeg ikke angret på et sekund! Vi har hatt mange gode stunder sammen, rullen og jeg. Den kommer garantert til å være hos meg i mange år fremover. 

Om du planlegger å skaffe deg en rulle; kartlegg dine behov og bestem deg for hvor mye penger du ønsker å bruke. Da er du kommet langt på vei. Og det finnes mye bra brukt på finn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *